Xbox Logo
Xbox Live
Αρχική
Προφίλ
Διοικητικό Συμβούλιο
Παραρτήματα
Επικοινωνία
______________________
Δράσεις
Οδηγός-Χάρτης
Αξιοθέατα Ν.Ροδόπης
Ρυθμιστικές Θήρας
Νομοθεσία
Περιοδικά
Συνταγές
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Δεσμοί
Σύνθετη Αναζήτηση
Σύνδεση

Lost Password?
No account yet? Register
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ Print

Γραφείο Τύπου Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής

Πληροφορίες στο τηλ.25310-22885

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

 

 Μετά από επικοινωνία του Προέδρου του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής κ.Κυριάκου Ταξιλδάρη με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη κ. Άρη Γιαννακίδη συμφώνησαν πως το ‘’αειφόρο κυνήγι στην Ελλάδα προστατεύει το περιβάλλον’’

   Για τους 15.000 περίπου κυνηγούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το νόμιμο κυνήγι έχει μια θέση φυσικού ‘’ δικαιώματος’’ στην σχέση του ανθρώπου με την ύπαιθρο από την οποία παίρνει τους ανανεώσιμους καρπούς της με όρους και περιορισμούς.

  Το νόμιμο κυνήγι αποτελεί έναν αυθεντικό τρόπο για να μπορέσει ο σύγχρονος άνθρωπος να συνομιλήσει με την φύση, να συνδεθεί μαζί της , να την αγαπήσει και να στρατευθεί συνειδητά στην υπόθεση της υπεράσπισής της.

  Ο κ.Γιαννακίδης συμμερίζεται αυτή την άποψη και στάση ζωής , δεσμεύεται ότι θα ακολουθήσει αυτή την αντίληψη και δεν θα περιστείλει το κυνήγι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του σαν έναν ‘’αναχρονισμό ‘’

  Σήμερα το κυνήγι ασκείται κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις που διασφαλίζουν την αειφορία της άγριας ζωής και γι αυτό θεωρείται απόλυτα συμβατή με το περιβάλλον δραστηριότητα.

  Σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, τόσο σε επίπεδο κρατών όσο και σε επίπεδο περιφερειών, οι οργανώσεις των κυνηγών αντιμετωπίζονται ως πολύτιμες κοινωνικές εφεδρείες με ενεργό ρόλο στην υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού  ( πυρασφάλεια-παράνομες δραστηριότητες κ.α) που προστατεύουν τα δάση, τους υδροβιότοπους, την άγρια ζωή και το περιβάλλον γενικότερα.

  Ως μελλοντική εποπτεύουσα αρχή θα εκπονήσει σχέδιο για την αξιοποίηση σε αυτή την κατεύθυνση των 15.000 κυνηγών της περιφέρειας  και των 19 Κυνηγετικών Συλλόγων της Περιφέρειας.

  Δεσμεύεται να μην δεχθεί με ευκολία, σε ατεκμηρίωτους και αναίτιους περιορισμούς για το κυνήγι και ότι πριν από κάθε μέτρο ή τοπικό περιορισμό σε σχέση με το κυνήγι θα προηγείται εξαντλητικός και ειλικρινής διάλογος με αντιπροσωπευτικές Κυνηγετικές Οργανώσεις της Περιφέρειας.

   Σήμερα , οι λεγόμενες Ζώνες Ειδικής Προστασίας, οι ενταγμένες στο δίκτυο NATURA περιοχές , τα Εθνικά Πάρκα κλπ, καταλαμβάνουν πάνω από 35% του εδάφους της χώρας, ένα ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο από κάθε άλλο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ η Ευρωπαϊκή επιτροπή όμως απαιτεί συνετή χρήση και διαχείριση με τη συμμετοχή όλων των χρηστών της υπαίθρου, στην χώρα μας η ‘’προστασία’’ συνδέθηκε μόνο με απαγορεύσεις και περιορισμούς του κυνηγίου , παρά τις προειδοποιήσεις ειδικών του περιβάλλοντος (πανεπιστημιακών δασκάλων θηραματοβιολόγων κλπ)  ότι αυτή η φιλοσοφία όπου και όποτε εφαρμόστηκε, απέδωσε τα εντελώς ΑΝΤΙΘΕΤΑ αποτελέσματα.

  Επί της ουσίας , πρόκειται μόνο για ‘’κατασκευές ‘’ στα χαρτιά, που αναπαράγουν μια κοντόφθαλμη και αντιεπιστημονική αντίληψη, η οποία αντιμετωπίζει τη φύση ως μουσείο και οδηγεί σε ατελέσφορους διχασμούς και συγκρούσεις.

  Δεσμεύεται επίσης ότι θα εξασφαλίσει  την θεσμική εκπροσώπηση και των κυνηγετικών οργανώσεων στην διαχείριση όλων αυτών των περιοχών.

  Στα ήδη περιορισμένης εκπροσώπησης Συμβούλια διαχείρισης των Προστατευόμενων περιοχών, προτάθηκε από 10 μεγάλες Περιβαλλοντικές ΜκΟ, να αποκλείονται από αυτά οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης .

  Αίτημά τους επίσης  είναι , οι Περιφερειάρχες να μην διαθέτουν καν την αρμοδιότητα που κατέχουν σήμερα , ως προς τον καθορισμό ή την τροποποίηση των τοπικών καταφυγίων Άγριας Ζωής.

  Οι Κυνηγετικές Οργανώσεις αντιμετώπισαν την πρόταση ως μειωτική για τις τοπικές κοινωνίες , εξαιρετικά επικίνδυνη και χωρίς καμία κοινωνική ‘’νομιμοποίηση’’.

 

   Δεσμεύεται τέλος εφόσον έχει την ευθύνη διαχείρισης του μεγάλου κεφαλαίου της θηροφυλακής να επενδύσει στην καλύτερη οργάνωση της σε συνεργασία με τους Κυνηγετικούς Συλλόγους της περιφέρειας.

  Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κομοτηνής μετά από τα παραπάνω και εναρμονιζόμενος με την εισήγηση της Συνομοσπονδίας και της Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης προτείνει στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να προτιμηθούν  οι κυνηγοί-υποψήφιοι και οι παρατάξεις που δεσμεύονται να στηρίξουν το κυνήγι.                                                                              

 

Για τον Κυνηγετικό Σύλλογο

Ο Πρόεδρος Ταξιλδάρης Κυριάκος.

 

 

 

 

 
< Prev   Next >
Δημοσκοπήσεις
Τι κυνηγάτε ?
 
Ο Καιρός

Προγνωση του καιρού για
όλη την Ελλάδα

Συνδεδεμένοι
We have 1 guest and 1 member online